Átalányadó kisokos

Átalányadó tudnivalók és digitális támogatás

Költségek tekintetében egyszerű adminisztrációjú adózási forma, ahol nem kell külön nyilvántartást vezetned a költségeidről, de gyűjtened kell azokat. Akkor érdemes választanod, ha a költségeid nem vagy csak alig haladják meg a rád vonatkozó költséghányadot, vagy ha főállásod mellett, esetleg nyugdíjasként vállalkozol.

Átalányadó kisokos

Digitális átalányadó támogatás a Számlázz.hu és az autokata csapatától!

A Számlázz.hu pénzügyi moduljában egyesítjük erőinket: olyan eszközt fejlesztünk, ami hatalmas segítség neked és a könyvelődnek az átalányadó-ügyek lehető leghatékonyabb és egyben legautomatizáltabb intézéséhez. Többek között ezt tudja majd a megoldás:

És ez még nem minden! Iratkozz fel, és mindenről időben értesítünk!

Mikor választhatod?

Egyéni vállalkozóknak

Ahhoz, hogy az átalányadózást választhasd, egyéni vállalkozóként kell működnöd. Az átalányadózást az egyéni vállalkozás alapítása során is választhatod.

Átalányadó várható adókötelezettségek

Szja (15%)

Negyedévente személyi jövedelemadó előleget kell fizetned, majd évente szükséges elszámolni a bevallásban. FONTOS: van egy adómentes sáv! A jövedelmed éves minimálbér felét meg nem haladó részére (Ez 2023-ban 1 392 000 forint) nem kell szja-t fizetned.

Szja (12%) extra

Negyedévente személyi jövedelemadó előleget kell fizetned, majd évente szükséges elszámolni a bevallásban. FONTOS: van egy adómentes sáv! A jövedelmed éves minimálbér felét meg nem haladó részére (Ez 2023-ban 1 392 000 forint) nem kell szja-t fizetned.

Társadalombiztosítási járulék (18,5 %)

Főállású egyéni vállalkozóként a társadalombiztosítási járulékod alapja havonta legalább a minimálbér/garantált bérminimum. Tehát ha főállásúként a tényleges jövedelmed nem éri el ezt a járulékfizetési alsó határt, akkor meg kell fizetned ezeknek megfelelően a tb-járulékot az adómentességtől függetlenül.  Másodfoglalkozásúként viszont csak az adómentes határ feletti tényleges jövedelem után kell fizetned a járulékot.

2023-tól a társadalombiztosítási járulékot új szabályok szerint, „göngyölítéssel” kell kiszámítani. Részleteket itt találsz.

Szocho (szociális hozzájárulási adó, 13%)

Főállású egyéni vállalkozóként a minimum adóalap a minimálbér/garantált bérminimum 112,5 százaléka (időarányosan). 

2023-tól a szociális hozzájárulási adót is göngyölítéses módszerrel kell meghatározni. Részleteket itt találsz. 

Iparűzési adó - 2023-as változások

2023-ban különböző bevételi sávok melletti fix összegű iparűzési adó fizetését választhatják azok a kisvállalkozók, akiknek a bevételük nem haladja meg a 25 millió forintot, illetve a kizárólag kiskereskedelmi tevékenységgel foglalkozó átalányadózó egyéni vállalkozók esetében a 120 millió forintot. Az aktuális iparűzési adó kulcsokról az Államkincstár oldalán tudsz tájékozódni.

Kamarai hozzájárulás

Évente 5 000 Ft, ha csak a Kereskedelmi és Iparkamarához tartozol.

Áfa

Főszabály szerint akkor, ha nem választasz alanyi adómentességet, vagy meghaladod az értékhatárt, és áfakörbe kerülsz át.

Tudtad?

Ha a főtevékenységed legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, akkor minimálbér alatt a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összegét kell érteni. 2023-ban a minimálbér összege bruttó 232 ezer forint, a bérminimum pedig bruttó 296 400 forint.

Tudtad?

Az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió forint, ha év közben kezdted a vállalkozásod, úgy naptári napokra arányosítva kell meghatározni az AAM keretet. Amennyiben átléped az AAM értékhatárt, akkor áfakörbe kerülsz át.

Tudtad?

Átalányadózás esetén nem valódi költségelszámolással történik az adóalap meghatározása, hanem úgynevezett költséghányadok alkalmazásával. Ez azt jelenti, hogy ha egyáltalán nem merül fel költséged, akkor is a törvény által elismert költséghányad alkalmazásával állapíthatod meg a jövedelmedet. A költséghányad lehet 40, 80, illetve 90%, a végzett tevékenységtől függően.

Többet szeretnék tudni

átalányadó kalkulátor

Segítünk kiszámolni adókötelezettségeidet!

Átalányadó kalkulátor

Szeretnéd tudni, megéri-e neked az átalányadót választani? Előzetes számításhoz használd a QUiCK átalányadó kalkulátorát! Néhány alapadat begépelése után negyedéves vagy havi lebontásban láthatod az adók és járulékok becsült összegeit a 2023-as évre.

Iparűzési adó kalkulátor

Kíváncsi vagy, melyik lenne számodra a legmegfelelőbb iparűzési adó számítási módszer a 2023-as évre? A QUiCK Ipa kalkulátora ebben tud segíteni neked.

Keret-és adófigyelő

Figyelem! A kalkulátorok tájékoztató jellegűek, nem minősülnek adótanácsadásnak! A számításokkal kapcsolatos felelősségünket kizárjuk!

Kedvezmények/előnyök

Teendők

Vállalkozási forma

Ahhoz, hogy az átalányadózást választhasd, egyéni vállalkozóként kell működnöd. Ha nem egyéni vállalkozóként katáztál, szükséged lehet korábbi vállalkozásod megszüntetésére és egyéni vállalkozás indítására.

Adónemválasztás

Jelentsd be az átalányadó választását!

Egyéni vállalkozás indításánál a Webes Ügységeden van lehetőséged az átalányadózás kiválasztására. Amennyiben már jelenleg is működik egyéni vállalkozásod úgy az alábbi két lehetőséged van az átalányadózás választására:

  • katásként mindig a bejelentést követő hónap elsejétől választhatod az átalányadózást a ‘T101E nyomtatványon jelölve
  • VSZJA-sként pedig az előző évre benyújtandó SZJA bevallásban jelölheted azt, hogy a tárgyévtől átalányadózó szeretnél lenni

Jelentsd be a biztosítási jogviszonyt!

Be kell adnod a ‘T1041 adatlapot a biztosítotti jogviszony létrejötte miatt (főállásúként és mellékállásúként is). Nyugdíjasként ezt nem kell megtenned.

Az átalányadózás választását követően haladéktalanul be kell jelentened a biztosítási jogviszonyt, kivéve ha nyugdíjasként vállalkozol.

Rendszeres teendőid átalányadózóként

Szja bevallás

2023.05.22.

Évente egyszer személyi jövedelemadó bevallást kell készítened a tárgyévet követő év május 20-ig. A bevallásban egy külön lap szolgál arra, amelyen átalányadózóként nyilatkozhatsz a bevételekről, továbbá különböző kedvezményeket tudsz igénybe venni a nyomtatványon. A 2022-es évre 2023.05.22-ig (mivel május 20. munkaszüneti nap), az idei évre pedig 2024.05.20-ig kell beadnod a bevallást.

quick_logo
A Számlázz.hu vezérlőpultján érheted el a Keret- és adófigyelőt, amin keresztül a QUiCK-ben elkészítheted vagy kiegészítheted az SZJA-bevallásodat.Kitöltési segédletet itt találsz.

Iparűzési adóbevallást kell készítened

2023.05.31.

Az ipa-bevallásodat tárgyévet követő május 31-ig kell elkészítened, amelyben a következő időszakra vonatkozó adóelőlegeket is meghatározod. A 2022-es évre 2023.05.31-ig, az idei évre pedig 2024.05.31-ig kell elkészítened. A 2022-re benyújtandó bevallásban választhatod a 2023-as évtől az egyszerűsített (sávos) iparűzési adómegállapítási módszert is. 

Erről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Tudtad?

Az iparűzési adó alapja az átalányadóban megállapított jövedelem 20%-kal növelt összege. Az adó alapja nem lehet több, mint a törvény szerinti bevételednek a 80%-a. Az adóelőlegek meghatározásához mindenképp szükséges lesz majd beadnod az adóbevallást.

Készítsd el a járulékbevallásodat negyedévente!

tárgynegyedévet követő hónap 12. napja

2023-ban változik az 58-as bevallás gyakorisága. A korábbi havi bevallást, most már negyedévente kell elvégezned az 58-as nyomtatványon. A bevallás határideje a tárgynegyedévet követő hónap 12. napja, vagyis 2023-ban:
2023. április 12., 2023. július 12., 2023. október 12., 2024. január 12.

quick_logo
A Számlázz.hu vezérlőpultján érheted el a Keret- és adófigyelőt, ahol követheted alanyi adómentes - és átalányadó kereteidet, értesítünk az aktuális teendőkről, és a QUiCK felületére átlépve az '58-as (2358) bevallást is elkészítheted.

Bevételi nyilvántartást kell vezetned

folyamatos

Ez a kimutatás a kibocsátott számláid és azok fizetettségi információi alapján napra pontosan megmutatja, hogy pénzügyileg mennyi jövedelmet szereztél.

Bevételi nyilvántartást kell vezetned napra pontosan

folyamatos

Ez a kimutatás a kibocsátott számláid és azok fizetettségi információi alapján napra pontosan megmutatja, hogy pénzügyileg mennyi jövedelmet szereztél.

hasznos megoldások a Számlázz.hu-ban: pénzforgalmi kimutatás, autokassza, QUiCK

Vezesd költségnyilvántartásodat automatizáltan a Számlázz.hu pénzügyi moduljában!

Napi szinten érdemes vezetned számláid kifizetettségét

folyamatos

Ez szükséges ahhoz, hogy az átalányadóhoz tartozó adókat be tudd fizetni.

hasznos megoldások a Számlázz.hu-ban: autokassza

Automatizáld a kifizetettségkezelést, kösd össze bankszámládat számlázási fiókoddal!

Gyűjtened kell költségszámláidat folyamatosan

folyamatos

Köteles vagy a bevétel megszerzése érdekében felmerült összes kiadásról szóló bizonylatokat megőrizni.

Kezeld az összes bejövő és kimenő számládat egy helyen, a NAV számlaszinkronnak köszönhetően!

Fizesd be az szja-előleget!

negyedévente

Negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap (január, április, július, október) 12. napjáig személyi jövedelemadó-előleget kell fizetned, ha keletkezett adóköteles jövedelmed (adómentes határ felett). Ezeket a megfizetett adóelőlegeket az szja-bevallásban negyedéves bontásban kell szerepelteted.

Tudtad?

Az iparűzési adó alapja az átalányadóban megállapított jövedelem 20%-kal növelt összege. Az adó alapja nem lehet több, mint a törvény szerinti bevételednek a 80%-a. Az adóelőlegek meghatározásához mindenképp szükséges lesz majd beadnod az adóbevallást.

Tudtad?

Ha a főtevékenységed legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel, akkor minimálbér alatt a tárgyhónap első napján, a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összegét kell érteni. 2022-ben a minimálbér havi 200.000 forint, a garantált bérminimum 260.000 forint.

Tudtad?

Az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió forint, ha év közben kezdted a vállalkozásod, úgy naptári napokra arányosítva kell meghatározni az AAM keretet. Amennyiben átléped az AAM értékhatárt, akkor áfakörbe kerülsz át.

Tudtad?

Átalányadózás esetén nem valódi költségelszámolással történik az adóalap meghatározása, hanem úgynevezett költséghányadok alkalmazásával. Ez azt jelenti, hogy ha egyáltalán nem merül fel költséged, akkor is a törvény által elismert költséghányad alkalmazásával állapíthatod meg a jövedelmedet. A költséghányad lehet 40, 80, illetve 90%, a végzett tevékenységtől függően.

Többet szeretnék tudni

Bízz meg egy könyvelőt!

Ahhoz, hogy tényleg megalapozottan dönts, és a döntésedet követően minden feladatodat teljesítsd, 99%-ban szakemberre van szükséged.

A Bookkeepie oldalán egyszerűen, teljesen online, akár 24 órán belül megtalálhatod azt a könyvelőt aki NEKED a legjobb. Megadhatod, hogy mennyire fontos a könyvelési díj mértéke, az ügyfélértékelések, a földrajzi távolság, az iparági tudás vagy a szakmai felelősségbiztosítás megléte, és ez alapján választja ki az ideális partnert. A Bookkeepie oldalán az egyéni vállalkozó Számlázz.hu felhasználók 5 000 forint, míg a bt.-k és kft.-k 10 000 forint kedvezményt kapnak az első havi könyvelési díjból, részleteket és kuponkódot itt találsz.

Nincs könyvelőd? Keress a Bookkeepie-n!
Könyvelő vagy? Segítünk megtalálni azokat az ügyfeleket, akiknek rád van szüksége!
könyvelő kereső