Bevételi nyilvántartás

Vállalkozóként neked is nagyon fontos, hogy tisztában legyél a bevételed alakulásával. De nemcsak magad miatt kell gondoskodnod a megfelelő adminisztrációról… Átalányadózóként és új katásként kötelező bevételi nyilvántartást vezetned – mutatjuk a lehetőségeidet!

Mi a bevételi nyilvántartás?

A bevételi nyilvántartás az a kimutatás, amely a kibocsátott számláid és azok fizetettségi információi alapján napra pontosan megmutatja, hogy pénzügyileg mennyi bevételt szereztél. Segít a bevallások elkészítésében is (adózási formától függően minden hónapban vagy minden évben) és egy esetleges ellenőrzés során is kérheti tőled az adóhatóság.

A NAV meghatározása szerint a bevételi nyilvántartás vezetésére kötelezett vállalkozónak “időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon kell nyilvántartania és rögzítenie minden olyan adatot, amely adókötelezettsége teljesítéséhez és a teljesítés ellenőrzéséhez szükséges.” 

Mit kell tartalmaznia a bevételi nyilvántartásnak?

Sorszám

Minden tételhez sorszámot kell rendelni a kiállítás dátuma alapján, ez biztosítja, hogy az időrendiséget könnyebb legyen követni.

Bizonylat sorszáma

A számla vagy a nyugta sorszámát minden esetben fel kell tüntetni, akár papíralapon, akár elektronikusan számlázol. Mivel az e-számlák és a nyugták előtagjai különböznek, és saját előtagokat is felvehetsz, ez önmagában nem feltétlenül utal a sorrendiségre.
További információ

Bevétel pontos összege

Fontos, hogy a ténylegesen kifizetett összeget kell vezetni (tehát a részfizetés is számít). Amennyiben áfakörbe tartozol, akkor a nettó, bruttó értéket és az általános forgalmi adó összegét is célszerű külön feltüntetni.

Bevétel megszerzésének időpontja

Minden olyan esetben, amikor egy kiállított számlád kifizetésre kerül, azt pontosan azzal a nappal rögzítsd a számlázási fiókodban, amikor a kifizetés megtörténik. Átutalásos számla esetén a banki jóváírás napja, azonnali, készpénzes fizetés esetén pedig a készpénz átvételének napja. 

A nyilvántartásban adatot rögzíteni, módosítani és törölni csak bizonylat alapján lehet. Előfordulhat olyan bevétel is (pl. kamat vagy állami támogatás), amelyről számlának vagy nyugtának nem minősülő számviteli bizonylat kiállítására kerül sor.

A nyilvántartásban rögzített adatot módosítani vagy törölni csak úgy lehet, hogy az eredeti adat a módosítását/törlését követően is megállapítható legyen. A bizonylatot, a nyilvántartást a kiállítás adóévét követő 5. naptári év végéig kell megőrizni fő szabály szerint. Más törvény hosszabb időt is meghatározhat, erre érdemes odafigyelni. E kötelezettség a bizonylat rontott példányára is vonatkozik.

A bevételi nyilvántartás nem mentesíti az általános forgalmi adóalanynak minősülő vállalkozásokat vagy vállalkozókat az áfatörvényben szabályozott — áfa-kötelezettség megállapításához szükséges — nyilvántartási, bizonylat megőrzési kötelezettség alól.

Pénztárgép alkalmazása esetén a vezetendő nyilvántartással összefüggésben elfogadható eljárás lehet az is, ha a vállalkozó a napi zárási bizonylatokat időrendbe rendezve, sorszámozva őrzi meg, nem feltétlenül szükséges a bizonylatokat külön dokumentumba egyenkénti felvezetni.

Testhezálló megoldás a digitalizáció minden fokán

Milyen lehetőségeid vannak a bevételi nyilvántartás vezetésére?

A nyilvántartás vezetésének elmulasztása büntetéssel, vagy akár a speciális adózói körből való kizárással is járhat.
Ezért a bevételi nyilvántartást pontosan úgy készítjük el neked, ahogy a NAV kívánja.

Pénzforgalmi kimutatás

Ha kizárólag a Számlázz.hu segítségével állítasz ki bizonylatokat, és kizárólag számlák fejében szerzel bevételt, a Számlázz.hu fiókodból letölthető pénzforgalmi lekérdezés segítségével előállhat bevételi nyilvántartásod már #start csomaggal is, #profiként pedig az sem lesz akadály, ha nem minden számlád a Számlázz.hu-val keletkezett. → Tudj meg többet

quick_negyzetes

QUiCK

Nemcsak számlás bevételeid vannak? A Számlázz.hu pénzügyi nyilvántartó modulja számos integrációval és automatizmussal könnyíti a pénzügyi adminisztrációt. Ha QUiCK-et használsz, a bevételi nyilvántartásodba a bevételek közé nem számlás bevételt is fel tudsz vinni (pl. pénztárgép, kapott kötbér, állami támogatás, stb.). → Tudj meg többet

#profi bevételi nyilvántartás kiegészítő funkciókkal

Bevételi nyilvántartásodat tovább “okosíthatod”, hogy automatikusan előálljon a lehető legpontosabb kimutatás.

Számlaverzum

Ha nem csak a Számlázz.hu-val állítasz ki számlákat, kapcsold be a Számlaverzumot is, és a NAV számlaszinkronnak köszönhetően minden olyan számlád adatát egy helyen tudod kezelni, amiről adatot szolgáltatsz. Ennek segítségével automatikus bevételi nyilvántartásodba is könnyebben átkerülhetnek ezek az információk. → Tudj meg többet

Autokassza

A bevételi nyilvántartáshoz pontosan kell vezetned számláid kifizetettségét. A manuális kifizetettség-kezelés esetén ugyanakkor mindig számolni kell a hibázás kockázatával – a banki adatkapcsolat segítségével az autokassza automatikusan kifizetettre állítja számláidat, amint megtörténik egy-egy jóváírás. → Tudj meg többet

információ

Számlázz.hu tipp: Előfizetésed mellé automatikus bevételi nyilvántartás átalányadózóknak és új katásoknak

Keret-és adófigyelő megoldásunk ötvözi a Számlázz.hu szolgáltatásait és a QUiCK előnyeit. A Számlázz.hu-ban kiállított számláid, egy automatikus adatszinkron következtében bekerülnek a bevételi nyilvántartásba, és a Számlaverzumon keresztül a NAV-ba beküldött* minden más számlád adatával megtörténik mindez. A bevétel megszerzésének pontos időpontjáról az autokassza gondoskodik. Ha pedig keletkezik olyan bevételed, amiről nem készül számla (pl. állami támogatás), azt könnyedén feltöltheted.

* Kivétel: külföldi bejövő számlák és a nem Számlázz.hu-val kiállított, OSS-be küldött külföldi kimenő számlák. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy milyen számlákat kell beküldeni a NAV-ba, és ezáltal milyen bizonylatok jelennek meg a Számlaverzumban.

Keret-és adófigyelő

Automatizáld adóügyeidet Keret-és adófigyelő digitális megoldásunkkal, mely az alanyi adómentes vagy áfakörös (átalányadózó, katás vagy vszja szerint adózó) egyéni vállalkozóknak nyújt támogatást!