ÚJ

Megérkezett a keret- és adófigyelő alanyi adómentes egyéni vállalkozóknak!

Megérkezett a keret- és adófigyelő alanyi adómentes egyéni vállalkozóknak!

Kata változások 2022 – Minden, amit a katás vállalkozóknak tudni érdemes

2022. szeptember 1-jén jelentős kata változások történtek. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

Fontos! Minden katásnak záróbevallást kell készítenie. Záróbevallás-varázslónk a segítségedre lesz.

Kata változások 2022. szeptember 1-jétől

Az “új” kata adó alanya kizárólag a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Ki nem katázhat már 2022. szeptember 1-től?

Továbbiakban kiestek az “új” kata adózói körből azok az egyéni vállalkozók is, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak:

Figyelem!

Megszűnik az “új” kata alanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől, hanem pl. vállalkozó, jogi személy vagy egyéb szervezet kifizetőtől érkezik bevételed! (Kivétel ez alól a taxis személyszállításból származó bevétel szerzése, valamint a számlán jóváírt kamat.)

Kata adó és kata keret változásai

A kata tételes adó összege maradt havi 50.000 Ft, ellenben a mellékállású kata adó (25.000 Ft), illetve az emelt összegű kata adó (75.000 Ft) megszűnt.

A kata keret éves összege is változott. A kata értékhatárának számítása abban az esetben, ha augusztus 31-én “régi” kata alanya volt a vállalkozó: aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft, vagyis ha a vállalkozó 2022. januárjától folyamatosan működött kata alanyként, akkor 2022. január – augusztus 31. időtartamra vonatkozó kata kerete 8 * 1,5 millió Ft = 12 millió Ft. A 2022. szeptember 1-jétől “új” katás adózást választó vállalkozónak a kata keret számítása szintén = aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft.

Eddigi értelmezéseink szerint, ha tehát augusztus 31-én a vállalkozás már nem volt kata alany, azért mert korábban megszüntette a vállalkozását, vagy adónemet váltott (és már augusztusban nem katás), úgy rá még a korábbi keret vonatkozik, azaz aktív hónapok száma * 1 millió Ft.

Amennyiben a kata keret átlépésre kerül, akkor továbbra is 40%-os különadó fizetési kötelezettség terheli a kisadózót a keret feletti bevételre vonatkozóan.

Az új kata törvény eltörölte a 2021-ben bevezetett 3 millió Ft feletti 40%-os adót, 2022. augusztus 31-ig viszont maradt ez a fizetési kötelezettség.

Fontos: az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió Ft. Ha év közben kezdted a vállalkozásod, úgy napra arányosítva kellett meghatároznod az AAM keretet. Amennyiben átlépted az AAM értékhatárt, úgy az áfa körbe is be kell lépned.

Kötelező a kata záró bevallás készítése

A jelenlegi jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek megszűnt a régi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult volt katázni. A régi kata időszakot egy ún. záró bevallással kell lezárni minden katásnak a kata alanyiság megszűnésétől számított 30 napon belül.

A bevallásvarázsló minden katás vállalkozó számára elérhető, akkor is, ha eddig nem Számlázz.hu felhasználó volt.

Mennyibe kerül a záróbevallás készítése?

Ha van már autokata* és Számlázz.hu előfizetésed

INGYENES

Ha van már Számlázz.hu előfizetésed

12.900 Ft+áfa

Ha nincs még Számlázz.hu előfizetésed

14.890 Ft+áfa

tartalma:
záróbevallás egyszeri díj: 12.900 Ft+áfa
1 hónap #profi előfizetés**: 1.990 Ft+áfa

*Jelenleg az autokata szolgáltatásra nem tudsz előfizetni, de ha már előfizető vagy, akkor még nem érdemes lemondanod, mert így megspórolhatod a záró bevallás egyszeri költségét.

**Miért van szükség #profi csomagra? A Számlázz.hu biztosítja, hogy számláidat a NAV-ból leszedjük, valamint itt tudod állítani a számlák kifizetettségét is. Ezek az adatok mindenképpen szükségesek a teljeskörű záró bevalláshoz. A #profi csomag havidíjas, automatikusan megújul, de bármikor lemondható a záró bevallás elkészítése után.

Rengeteg téves, vagy félinformáció kering a neten a kata változásokkal kapcsolatban.

Az autokata szakértői csapatában megbízhatsz, a legnagyobb körültekintéssel írják meg a Tudáscentrum anyagait.

Összeszedtük a legfrissebb bejegyzéseket az autokata Tudáscentrumból, reméljük, hogy minden kérdésedre választ kapsz bennük.

új! Ipa adófolyószámla értelmezése

Az illetékes önkormányzat felé a fennmaradó ipa adórészletet vagy adóelőleget köteles vagy megfizetni szeptember 15-ig. Az önkormányzati adószámla értelmezésekor fontos odafigyelned néhány dologra.

új! Tételes (fix) ipa választása új katásként (budapesti önkormányzat esetén)

Ha új katásként folytatod szeptember 1-jétől, budapesti önkormányzat esetén a tételes (fix) iparűzési adó választását a Webadón keresztül jelentheted be október 15-ig.

új! Tételes (fix) ipa választása új katásként (nem budapesti önkormányzat esetén)

Ha új katásként folytatod 09.01-től, nem budapesti önkormányzat esetén a tételes iparűzési adó választását az E-Önkormányzati Portálon keresztül jelentheted be október 15-ig.

új! Milyen feladataim vannak abban az esetben, ha egyéni vállalkozásomat 08.31. után szüntettem meg?

A régi kata adóalanyiságod augusztus 31-én megszűnt automatikusan, ami nem jelenti a vállalkozásod megszűnését. Van néhány teendőd, ha ezután szüntetted meg vállalkozásod.

új! Augusztus hónapban szüneteltetted az egyéni vállalkozásod és a záróbevallás beadása során hibaüzenet kaptál az ONYA felületén?

Az augusztusi szüneteltetést az adóhatóság csak 2022. szeptember 20-án dolgozza fel. Ha szünetelt augusztusban a vállalkozásod, érdemes várnod ezt megvárnod a záróbevallás beadásával, hogy ne kapj hibaüzenetet az ONYA felületén.

új! A kata adót meg kell fizetni 2022. szeptember 12-ig?

A jogszabály alapján a kata tételes adó mindig a tárgyhót követő hónap 12-ig fizetendő, tehát az augusztusi hónapra vonatkozó katát szeptember 12-ig kell befizetned.

új! Ki minősül kiegészítő tevékenységet folytató személynek (nyugdíjasnak)?

Kiegészítő tevékenységet folytató személynek a saját jogú nyugdíjas, továbbá az az özvegyi nyugdíjban részesülő személy számít, aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte és egyéni vagy társas vállalkozónak minősül.

új! Ha nyugdíjas vagyok, hogyan érdemes döntenem a kata változások tükrében?

Ha nyugdíjasnak minősülsz, akkor az új kata adónemet nem választhatod, így az esetedben az átalányadó, illetve a vállalkozói személyi jövedelemadó jöhet szóba.

új! Iparűzési adóval kapcsolatos teendők 2022

Az adónem-váltás és vállalkozásod megszűnése esetén is vannak teendők az iparűzési adóval kapcsolatban.

Iparűzési adóval kapcsolatos túlfizetés visszaigénylésének menete

A kata törvénymódosítás miatt előfordulhat, hogy a vállalkozónak túlfizetése lesz az iparűzési adó tekintetében a székhelye szerinti önkormányzatnál vezetett folyószámláján, amit vissza lehet igényelni.

Bevallási dátumok a 22KATA bevallásban

A kata adóbevallás egyik rizikós része a bevallás időszakának megadása, amelynek összetett szabályai vannak, főleg a szünetek miatt és a 2022-es évi változások miatt.

22KATA záróbevallás – adatszolgáltatás az 1 millió forintot meghaladó bevételről

A bevallás 02-es lapján azokról az adóalanyokról kell adatot szolgáltatni, akiktől az adott évben összesítve 1 millió Ft-ot meghaladó bevételt szereztél.

Egészségpénztárak megítélése az új katatörvény szerint

Az új katatörvény szerint az egyéni vállalkozónak megszűnik az új kata adóalanyisága, ha Art. szerinti/ külföldi kifizetőtől szerez bevételt. Tehát annak van jelentősége egészségpénztártól érkező kifizetés esetén, hogy a bevételt az egyéni vállalkozónak ki juttatja.

Hogyan tudom ellenőrizni azt, hogy a főtevékenységem legalább középfokú végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel-e?

Főfoglalkozású, de nem új katás egyéni vállalkozóként minden hónapban meg kell fizetni a szochót és a tb-járulékot a minimum adóalap után, és ehhez fontos tudni, hogy a főtevékenység középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel-e.

Mi történik, ha a “régi” kata alatt kiállított számla értékét 2022. augusztus 31. után fizeti ki a partnerem?

A kata változások tükrében fontos kérdéskör, hogy mi történik abban az esetben, ha egy “régi” kata alatt kiállított számla értéke 2022. augusztus 31-e után kerül kifizetésre.

Egyéni vállalkozás megszüntetése teendők

Amennyiben az új katatörvény ellehetetleníti, hogy kisadózó maradj és az egyéni vállalkozás megszüntetése mellett döntöttél, van néhány teendőd.

Ki lehet a kata adó alanya 2022. szeptember 1-jétől?

2022. szeptember 1-jétől az “új” kata adó alanya a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Mit jelent ez? Kik nem katázhatnak?

Az “új” kata adó mértéke (2022. szeptember 1-jétől)

Nézd meg, hogy hogyan alakul a kata adó mértéke: a tételes adó összege marad 50.000 Ft, de a kata keret összege módosult.

Milyen adózási lehetőségeink vannak a kata adózás után?

Egyéni vállalkozóként az alábbi adónemek hatálya alá tartozhatsz még: átalányadózás, vállalkozói személyi jövedelemadó (vszja). Más cégformák (pl. Bt.) esetében kisvállalati adó (kiva) vagy társasági adó (tao) közül választhatsz.

A kata egyik lehetséges alternatívája: az átalányadózás

Lehetséges alternatíva katásoknak az átalányadózás? Mindent amit az átalányadózás kapcsán tudnod kell.

A kata egy másik lehetséges alternatívája: vállalkozói személyi jövedelemadó (vszja)

vállalkozói személyi jövedelemadó (vszja) is lehetséges opció lehet azoknak az egyéni vállalkozók számára, akik 2022. szeptember 1-től nem tudják folytatni a katás tevékenységüket.

Új kata bevétel és megszerzés időpontja

Fontos tisztázni, hogy mi számít kata bevételnek és mi nem. A bevétel fogalma nem változott lényegesen, de bekerült egy új pont, miszerint nem számít bevételnek a visszatérített adó.

Mi történik, ha szüneteltetek és nem nyilatkozom egyik adónem választásáról sem?

Ha szüneteltetés alatt nem nyilatkozol egyik adónem választásáról sem, automatikusan a vállalkozói személyi jövedelemadó hatálya alá kerülsz szeptember 1-jétől.

Kormányrendelet (2022.08.09.) – könnyítő rendelkezések

A 2022. augusztus 9-én megjelent kormányrendelet tartalmaz néhány könnyítő rendelkezést a kata változások kapcsán. Az új katára vonatkozó szabályok nem változtak, a “kedvezmények” a többi adónemre való áttéréssel kapcsolatosak.

Kata adó alóli mentesség 2022. szeptember 1-jétől

kata adó alóli mentesség szabályai is szigorúbbak lettek.

Ki/mi számít kifizetőnek az Art. szerint?

Az új kata jogszabályok miatt nagyon fontos tisztában lenni bizonyos fogalmakkal, pl. ki számít az Art. szerinti kifizetőnek, külföldi jogi személynek vagy esetleg egyéb szervezetnek.

Kisadózó felirat, K102-es nyomtatvány, munkaviszony elhatárolás

A továbbiakban a számlának nem lesz kötelező tartalmi eleme a “Kisadózó” felirat. Kivezetésre kerül az Art. szerinti kifizető adatszolgáltatási kötelezettsége (K102-es nyomtatvány) és a munkaviszonytól való elhatárolás szabályai is.

Adóalanyiság megszűnése és a keretszámításra gyakorolt hatása

Ha nem teszel semmit, augusztus 31-én fog szűnik meg a “régi” kata adóalanyiságod (szüneteltetés esetén is), de ez nem vezet a vállalkozásod megszűnéséhez. Az adóalanyiság megszűnése a kata keret számítására is hatással van.

Átalányadózás alá történő bejelentkezés, ha jogosult lennél az “új” kata adózásra, de nem ezt szeretnéd választani

Figyelem: változás! Az átalányadó választásáról akkor is 2022. október 31-ig nyilatkozhatsz, ha jogosult lennél az “új” kata alkalmazására, azonban nem szeretnél új kata adóalany lenni.

Átalányadózás választásának bejelentése, ha nem vagy jogosult az “új” kata adózásra

Amennyiben az “új” katát nem választhatod, úgy 2022. október 31-ig jelentheted be az átalányadózás választását.

Hogyan tudok nyilatkozni arról, hogy az “új” kata szerint szeretnék adózni 2022 szeptemberétől?

2022. augusztus 1-jén megjelent a 22T101E nyomtatvány frissített változata, amelyben 2022.09.25-ig lehet nyilatkozni arról, hogy 2022. szeptember 1-jétől az “új” kata törvény alá szeretnél tartozni.

Mi történik, ha nem nyilatkozom egyik adónem választásáról sem egyéni vállalkozóként?

Amennyiben nem nyilatkoznál egyéni vállalkozóként sem az új kata, sem az átalányadózás tekintetében, úgy egyéni vállalkozóként a vállalkozói személyi jövedelemadó (vszja) hatálya alá kerülsz automatikusan.

Kata változások – gyakori kérdések – 2022

A folyamatosan bővülő cikkben a kata törvénymódosítás kapcsán érkezett gyakori kérdéseket olvashatsz az autokata Tudáscentumában.