Kata változások 2022 – Minden, amit a katás vállalkozóknak tudni érdemes

2022. szeptember 1-jén jelentős kata változások történtek. Összefoglaltuk a főbb tudnivalókat.

Kata változások 2022. szeptember 1-jétől

Az “új” kata adó alanya kizárólag a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Ki nem katázhat már 2022. szeptember 1-től?

Továbbiakban kiestek az “új” kata adózói körből azok az egyéni vállalkozók is, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak:

Figyelem!

Megszűnik az “új” kata alanyiság, ha 2022. augusztus 31. után nem magánszemélytől, hanem pl. vállalkozó, jogi személy vagy egyéb szervezet kifizetőtől érkezik bevételed! (Kivétel ez alól a taxis személyszállításból származó bevétel szerzése, valamint a számlán jóváírt kamat.)

Kata adó és kata keret változásai

A kata tételes adó összege maradt havi 50.000 Ft, ellenben a mellékállású kata adó (25.000 Ft), illetve az emelt összegű kata adó (75.000 Ft) megszűnt.

Új katásként az éves kata kereted az aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft, így amennyiben egész évben tevékenykedsz, maximum 18  millió forint, efölött különadót kell fizetned. 

Tehát amennyiben a kata keret átlépésre kerül, akkor továbbra is 40%-os különadó fizetési kötelezettség terheli a kisadózót a keret feletti bevételre vonatkozóan. Ha pl. 19 millió forint bevételt szerzel 2023. januártól decemberig tartó időszakban, akkor 1 millió forint után kell 40%-os különadót fizetned.

Az új kata törvény eltörölte a 2021-ben bevezetett 3 millió Ft feletti 40%-os adót, 2022. augusztus 31-ig viszont maradt ez a fizetési kötelezettség.

Fontos: az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió Ft. Ha év közben kezdted a vállalkozásod, úgy napra arányosítva kellett meghatároznod az AAM keretet. Amennyiben átlépted az AAM értékhatárt, úgy az áfa körbe is be kell lépned.

Keret- és adófigyelő – új kata digitálisan

A Keret- és adófigyelőt Számlázz.hu #start, #digital vagy #profi előfizetés mellett külön díj ellenében használhatod.

(Számlázz.hu előfizetésednek megfelelő időszakra tudod a Keretfigyelőt bekapcsolni – havi előfizetés esetén a Keretfigyelőre is havi előfizetést tudsz választani, éves előfizetés esetén pedig egy évre tudod hozzáadni a Keretfigyelőt Számlázz.hu csomagodhoz).