Kata változások és kata záró bevallás készítése autokatával

A 2022. szeptember 1-jével életbe lépett változások értelmében minden régi katásnak záró bevallást kellett készítenie.

A záróbevallás-varázslónk segítségével garantáltan hibátlanul és a lehető legegyszerűbben adhatod be a záróbevallást, ha még eddig nem tetted, 2023.03.31-ig elérhető. 

Kötelező a kata záró bevallás készítése

A jogszabályok alapján augusztus 31. után mindenkinek automatikusan megszűnt a régi kata adóalanyisága, még akkor is, ha az új törvény alapján jogosult katázni, vagy éppen szünetelteti* katás vállalkozását.

Az autokata rendszer elérhetősége 2023.03.31. után megszűnik, és 2022.08.31. óta is már csak a záróbevallás-varázsló szolgáltatás használható teljeskörűen benne, a többi funkció nem működik megfelelően.

Az autokata indulása óta, az elmúlt 4 évben 10.000 elégedett katás vállalkozás adóügyeit támogatta, és több mint 12.000 kata bevallás készült már a bevallás-varázslóval.

Ha pedig elakadnál, az autokata csapata és szakértői ügyfélszolgálata áll rendelkezésedre.

A záróbevallás menete a záróbevallás-varázslóval

Lépések a Számlázz.hu felületén

A záróbevallás-varázslót a Számlázz.hu vezérlőpultján keresztül indíthatod el, és 4 egyszerű lépésben készítheted fel számlázási fiókodat arra, hogy az autokata felületén a nyomtatványt véglegesítsd.

Teendők az autokata felületén

Miután végeztél a számlázási fiókod előkészítésével, a záróbevallás-varázsló minden kérdésen pontról pontra végigvezet, hogy garantáltan hibátlanul nyújthasd be bevallásodat.

Záróbevallás benyújtása

A folyamat legvégén megkapod a záróbevallásod adatait tartalmazó XML fájlt, amelyet be kell töltened az ONYÁ-ba vagy az ÁNYK-ba (kb. 1 perc) és be is küldheted elektronikusan, Ügyfélkapun keresztül. 

Az autokata indulása óta, az elmúlt 4 évben 10.000 elégedett katás vállalkozás adóügyeit támogatta, és több mint 12.000 kata bevallás készült már a bevallás-varázslóval.

Ha pedig elakadnál, az autokata csapata és szakértői ügyfélszolgálata áll rendelkezésedre.

Nézd meg videós segédletünket, vagy lépésről lépésre képernyős útmutatónkat a záróbevallás elkészítéséhez!

Milyen esetekben tudjuk garantáltan hibamentesen elkészíteni a záróbevallást?

Mennyibe kerül a záróbevallás készítése?

Ha van már autokata* és Számlázz.hu előfizetésed

INGYENES

Ha nincs autokatád, de van már Számlázz.hu előfizetésed

12.900 Ft+áfa

Ha nincsen autokata és Számlázz.hu előfizetésed

15.390 Ft+áfa

tartalma:
záróbevallás egyszeri díj: 12.900 Ft+áfa
+ 1 hónap #profi előfizetés**

*Jelenleg az autokata szolgáltatásra nem tudsz előfizetni, de ha már előfizető vagy, akkor még nem érdemes lemondanod, mert így megspórolhatod a záró bevallás egyszeri költségét.

**Miért van szükség #profi csomagra? A Számlázz.hu biztosítja, hogy számláidat a NAV-ból leszedjük, valamint itt tudod állítani a számlák kifizetettségét is. Ezek az adatok mindenképpen szükségesek a teljeskörű záró bevalláshoz. A #profi csomag havidíjas, automatikusan megújul, de bármikor lemondható a záró bevallás elkészítése után.

Akik már elkészítették a záróbevallást

Készítsd el te is a záróbevallásodat a bevallásvarázslónkkal a jogszabályoknak megfelelően!

A záróbevallás készítésében az autokata lesz segítségedre.
Elégedett autokatásaink:

Kovács Patrícia az autokatáról

“Az autokata olyan, mint egy védőháló, support, ami lényegében mindenre figyelmeztet… én biztonságban érzem magam, hogy ennyire figyelnek rám, és kézben tartják a pénzügyeimet.”

Videó lejátszása

Dr. Hüse Éva Flóra

HEF LEGAL

Az autokata szolgáltatás áttekinthető, világos és egyszerűen kezelhető felületeivel jelentősen megkönnyíti az Ügyvédi Iroda mindennapi pénzügyi folyamatait, adminisztrációját, ezáltal növeli az iroda hatékony működését. Bármikor pontos és naprakész információkat kaphatok általa az adózás szempontjából fontos pénzügyi adatokról, a rendszer az adófizetési határidőkre is minden esetben figyelmeztet. A számlák, és azok teljesítésének nyilvántartása átlátható képet ad az iroda aktuális pénzügyi helyzetéről, melyet így bármikor, bárhonnan gond nélkül, kényelmesen megismerhetek.

Aranyi Csaba

terapeuta, aranyicsaba.hu

Korábban elboldogultam az adóbevallásommal, de idén, katás vállalkozóként már kissé bonyolultnak tűnik, pedig gondolom ez sem az ördögtől való. Az autokata oldalsávban folyamatosan megjelenő KATA és AAM keret fontos információ. Enélkül állandóan számolgatni kellene, hogy mennyi az, ami még belefér. A havi / eseti figyelmeztető, befizetési és bevallási figyelmeztető funkciók sok bosszúságtól óvnak meg és bízom benne, hogy a hamarosan megjelenő KATA éves bevallás is hasonlóan egyszerű és nagyszerű lesz, mint minden, amit a Számlázz.hu kínál.

Klein Péter

ux astronaut, kleinpeter.hu

A vállalkozásom kezdetén azonnal tudtam, hogy egy digitális megoldást szeretnék használni a számláim rendezésére. Egy szolgáltatást, ami lehetővé teszi, hogy egyedül is boldoguljak és bármikor elérjem az adataim. Az autokata-t a Számlázz.hu oldal plusz szolgáltatásaként ismertem meg és használom rendszeresen.
Rövid történet: Elakadtam az adóbevallásban, írtam az ügyfélszolgálatnak melyre nagyon kedves és részletes segítőkész választ kaptam. Csak követnem kellett a lista elemeit amiben még a linkek is fel voltak tüntetve. Egy pillanatra egy jó könyvelőnek éreztem magam.

Szota Krisztina

HR Tanácsadó, Szota HR

HR tanácsadói vállalkozásomat több mint fél éve indítottam újra. Úgy gondoltam, mindenképp váltok online számlázásra, a Számlázz.hu-ról csak jó tapasztalatokat olvastam. Mivel katás vállalkozó vagyok, adta magát az autokata is. Hálás vagyok a vállalkozásom újraindításához kapott rengeteg segítségért – mindent el tudtam itthonról intézni, nem kellett több napnyi hideg élelemmel felszerelkezve sorban állnom különféle hivatalos helyeken. Azóta is bármilyen kérdéssel fordulok az ügyfélszolgálathoz, rendkívül rövid időn belül pontos, felhasználóbarát választ kapok. Érzem, hogy odafigyelnek rám, pedig csak egy vagyok a sok közül. A vállalkozásom adminisztrációja tűpontos, ez mindig megnyugvással tölt el, amikor eljön a számlázás ideje.

Kata változások 2022. szeptember 1-jétől

Az “új” kata adó alanya kizárólag a főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet. Ki nem katázhat 2022. szeptember 1-től?

Továbbiakban kiesnek az “új” kata adózói körből azok az egyéni vállalkozók is, akik eddig sem minősültek főállású kisadózónak:

Kata adó és kata keret változásai

A kata tételes adó összege marad havi 50.000 Ft, ellenben a mellékállású kata adó (25.000 Ft), illetve az emelt összegű kata adó (75.000 Ft) megszűnik.

Új katásként az éves kata kereted az aktív hónapok száma * 1,5 millió Ft, így amennyiben egész évben tevékenykedsz, maximum 18  millió forint, efölött különadót kell fizetned. Ha pl. 19 millió forint bevételt szerzel a januártól decemberig tartó időszakban, akkor 1 millió forint után kell 40%-os különadót fizetned.

Amennyiben a kata keret átlépésre kerül, akkor továbbra is 40%-os különadó fizetési kötelezettség terheli a kisadózót a keret feletti bevételre vonatkozóan.

Az új kata törvény eltörli a 2021-ben bevezetett 3 millió Ft feletti 40%-os adót, 2022. augusztus 31-ig viszont marad ez a fizetési kötelezettség.

Fontos: az alanyi adómentesség szabályai nem változtak, éves szinten 12 millió Ft. Ha év közben kezdted a vállalkozásod, úgy napra arányosítva kell meghatározni az AAM keretet. Amennyiben átlépted az AAM értékhatárt, úgy az áfa körbe is be kell lépned.

Készítsd el te is a záróbevallásodat bevallás-varázslónkkal a jogszabályoknak megfelelően!

Az autokata ezekkel a funkciókkal segíti a kata adózást és kata bevallást:

Kata keret kijelzés és ábrázolás a Számlázz.hu adatai alapján, szüneteltetést is figyelembe véve

Alanyi adómentes keretkijelzés és -ábrázolás (belföldi számlák esetén) a Számlázz.hu-ból származó adatok alapján

Adózási értesítők, adóelőírások: kata, iparűzési adó (csak tételes ipa), kamarai tagdíj

Adózási értesítők, adóelőírások: kata, iparűzési adó (csak tételes ipa), kamarai tagdíj

Bevallásvarázslóval éves kata bevallás készítése 10 perc alatt

Bevételi nyilvántartás elkészítése (nyomtatható, Excelbe exportálható)

40%-os adókalkulátor a 2021-es kata változások alapján

Számlázóból származó ügyféladatok egyszerű áttekintése (kintlévőség vizsgálat)

Ingyenes tudáscentrum

Könyvelői fiók hozzáadása

Figyelmeztetések, adatalapú tanácsadó értesítések

Ügyfélszolgálat

Változásbejegyzést segítő funkciók:

Szüneteltetés kezdeményezése (bevallásvarázsló)

Szüneteltetés leállítása (bevallásvarázsló)

Kata adó törlésének kezdeményezése (bevallásvarázsló T101E)

EU adószám igénylése (bevallásvarázsló)

Kata adótípus változtatása