Vállalkozói bankszámlanyitás

A katások többségének nem volt kötelező a vállalkozói bankszámla, és a legtöbb esetben nem is érte meg nekik. Ha társas vállalkozás formájában folytatod, vagy egyéni vállalkozóként áfakörös leszel, mindenképp szükséged lesz egy pénzforgalmi számlára – összefoglaltuk a tudnivalókat!

vállalkozói bankszámla nyitás
vállalkozói bankszámla nyitás

Mi az a vállalkozói bankszámla?

A vállalkozói vagy más néven pénzforgalmi bankszámla által a vállalkozások működése pénzügyi szempontból ellenőrizhetőbb, ezért is kötelező sok esetben.

Amennyiben nem alanyi adómentes egyéni vállalkozó (vagy magánszemély) vagy, a vállalkozást terhelő fizetési kötelezettségeket, valamint az áruk, szolgáltatások értékesítéséből származó bevételeket pénzforgalmi bankszámlán kell bonyolítanod.

Kinek kell vállalkozói bankszámla?

Társas vállalkozásoknak

Minden esetben kötelező jogi személyeknek (akkor is, ha alanyi adómentesek). A cég adószámának bejegyzésétől számítva 15 napon belül meg kell nyitni a pénzforgalmi számlát.

Egyéb szervezeteknek

Ügyvédi és közjegyzői irodákra, egyesületekre, alapítványokra, valamint más, jogi személyiségnek minősülő egyéb szervezetekre is vonatkozik a kötelezettség.

Áfakörös egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek

Az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyeknek is kötelező, akkor is, ha egyéni vállalkozók.

Az áfás tevékenység megkezdésétől számítva 15 napon belül meg kell nyitni a vállalkozói bankszámlát.

Egyéni vállalkozó vagy, de nem áfakörös?

Átalányadózásra váltasz vagy tételes költségelszámoló leszel, akkor az eddiginél lehet, hogy bonyolultabb pénzmozgás zajlik, majd a bankszámládon. Így érdemes elkülönítve kezelned majd a magánpénzügyeidtől. Ehhez nem kell vállalkozói bankszámla, de egy új lakossági számla vagy alszámla megnyitása mindenképp ajánlott, ha eddig nem volt ilyened.

Ha átléped az alanyi adómentes keretet, áfás tevékenységed megkezdésétől számítva 15 napon belül nyitnod kell egy vállalkozói bankszámlát.

Mi alapján válassz vállalkozói bankszámlát?

Vállalkozásod tulajdonságai

A döntést sok tényező befolyásolja: a vállalkozás mérete, az éves nettó árbevétel vagy a számlaforgalom mértéke, a havonta indított tranzakciók száma, és akár a vállalkozásod tevékenységi köre is. Kérj szakértői segítséget!

Számlavezetési költségek

Fontos, hogy működési költségeidet alacsony szinten tartsd. Hogy össze tudd hasonlítani az ajánlatokat, mindenképp gondold át, hogy mi jellemzi a leggyakoribb tranzakciókat. Minden eset egyedi, de van néhány hasznos tipp, ami segíthet a döntésben.

Digitális lehetőségek

A digitális megoldások hatalmas támogatást jelentenek vállalkozásodnak, és a költségeidet is csökkenthetik. Ezért vedd figyelembe, hogy melyik banknál milyen elektronikus lehetőségek, és milyen feltételekkel állnak a rendelkezésedre.

Legyen autokassza

Mivel kötelező bevételi nyilvántartást vezetned, hatalmas segítség, ha ezt automatizálhatod. Számlázz.hu felhasználóként olyan bankot érdemes választanod, ahol kiépült a banki adatkapcsolat, vagyis be tudod kapcsolni az autokasszát, így a kifizetettség-nyilvántartásod is automatikus lesz.

Hogyan nyiss vállalkozói bankszámlát?

A legtöbb banknál a vállalkozói számlák igénylése online is elindítható, és csak az ügyfélazonosítás és szerződés aláírása miatt kell a bankfiókba menni.

Frissen alapított céged vállalkozói számlanyitásához mindenképpen szükség lesz a következőkre:

A bankszámlaszámod megváltozásával kapcsolatban nincs bejelentési kötelezettséged a NAV vagy egyéb szervek felé, de az új bankszámlaszámot ne felejtsd el Számlázz.hu fiókodban is beállítani!

könyvelő kereső

1 év ingyenes számlavezetés a K&H-nál Számlázz.hu felhasználóknak, és akár 20.000 forint jóváírást kaphatsz EBKM: 0,01%

  • A K&H a start-, dinamikus- és aktív extra vállalkozói számlacsomagok 1 éves havi díját minden Számlázz.hu ügyfél számára elengedi, aki idén megnyitja első K&H-s pénzforgalmi számláját.
  • 20 ezer forint jóváírást kaphatsz, ha az újonnan nyitott vállalkozói számla terhére, a K&H mobilbankban a számlanyitástól számított 3 hónapon belül 2 db elektronikus kimenő átutalást, terheléses tranzakciót teljesítesz.
  • A kedvezmény 2022. december 31-ig él, tehát az addig megkötött szerződések kezdő időpontjától számított 12 hónapig nem kell fizetni a számlacsomag havidíját.
quick

Miért ajánljuk?